cover

Acesta este cel mai scump tablou din lume … dar de ce?

Suma de 300 de milioane de dolari poate părea destul de mare pentru o pictură – însă nu și pentru un colecționar de artă care a plătit-o în schimbul unui portret, anul trecut!

Tabloul poartă denumirea ‘When Will You Marry?’ (Când te vei căsători?) și a fost creat de impresionistul francez Paul Gauguin în 1892. Artistul și-a găsit inspirația în Tahiti, loc vizitat de Gauguin de două ori în încercarea de a găsi puritate și inspirație. gauguinPrima călătorie a avut loc în anul 1891 într-o perioadă dificilă în care căsnicia acestuia se destrăma.

Ideea ce stă la baza seriei de ilustrații inspirate din Tahiti este un Univers fictiv în care oamenii trăiesc doar pentru a cânta, a dansa și a face dragoste. De fapt, este foarte probabil ca artistul să fi trăit pe propria piele experiența acestui stil de viață, fiind implicat în relații cu diverse femei din zonă.

Deși își găsise inspirația, după cum și-a propus, odată ce și-a expus noile opere la Paris, artistul nu a primit prea multe laude. Din păcate, Gauguin s-a stins ca fiind un artist singur și plin de regrete.

În mod ironic, portretul său ‘When Will You Marry?’ a fost recent vândut Șeicului Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani pentru doar 300 de milioane de dolari.

cumparator

Pe lângă faptul că provine dintr-o familie prestigioasă, tânăra de 31 de ani are o diplomă în Literatură obținută în SUA. A fost gazda unora dintre cele mai mari expoziții de artă din lume și se bănuiește că ea este, de asemenea, proprietarea unora dintre cele mai scumpe tablouri vândute vreodată. Printre ele se numără ‘The Card Players’ a lui Cezanne (250 de milioane de dolari) sau cabinetul lui Damien Hirst, vândut la modesta sumă de 20 de milioane de dolari.

Probabil cunoașteți alte tablouri care sunt mai complexe, mai deosebite decât cele două femei din Tahiti. Însă nu trebuie să vă mirați! În anul 2006, tabloul ‘No. 5’ realizat de Jackson Pollock a fost vândut cu 170 de milioane de dolari – o multitudine de stropi aruncați abstract pe o pânză de dimensiuni mari.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *