pe-alb-ii-vasili-kandinsky

Arta abstractă

Arta nu imită

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]rin transferarea formelor naturale în forme geometrice, cubismul a așezat piatra de teme­lie pentru curentele abstracte. În primele două decenii ale secolului XX, unii artiști au refuzat definitiv să reprezinte realitatea „așa cum o vedem”.

Ei au început să perceapă operele de artă drept entități independente, ce se referă exclusiv la elementele lor proprii, formale: linii, culori, materiale și texturi. Acest salt decisiv în direcția abstractizării a avut loc simultan în trei centre diferite din Europa: în Germania prin Vasili Kandinsky, în Olanda prin Mondrian și în Rusia prin Malevich.

 

Kandinsky pictează muzica. În anul 1911, mai mulți artiști din München au înființat mișcarea „Călărețul albastru” („Der Blaue Reiter”), condusă de pictorul rus Vasili Kandinsky (1866-1944). Acesta, ca de altfel și alți reprezentanți ai acestei grupări, a dezvoltat o sensibilitate deo­sebită pentru impresiile optice, culori și muzică.

Prin transformarea în forme colorate, Kandinsky a transfigurat cu un mare grad de libertate creativă toate sentimentele provenite din realitate. În anul 1910, pictorul s-a detașat de imperativul repre­zentării realității In forma pe care noi o vedem și a dezvoltat un limbaj abstract, vizual. Pentru Kan­dinsky, arta reprezenta calea de acces către spiri­tualitate, o cale ce permite transformarea realității în vederea cuprinderii unei lumi superioare.

MUZICA

Pentru Kandinsky, pictura, muzica, culoarea și sunetul sunt legale unele de altele. „Culoarea este clapa. Sufletul este pianul cu multe corzi. Iar artistul este mâna care atinge acea coardă, care la rândul ei lasă să vibreze sufletul uman”, afirma el.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *