domul-sfantului-stefan-din-viena-austria

Arta gotică

Stilul gotic

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]a mijlocul secolului al XII-lea și-au făcut apariția în Franța o serie de noi concepții culturale, care au marcat arta europeană până în secolul al XVI-lea: este vorba de arta gotică. În timp ce arta romanică punea accentul pe reținere, spații întu­necate și închise, arta gotică răspundea ca stil cu luminozitate, culoare, înălțime, expresivitate și naturalism.

Bisericile din această perioadă nu mai erau clădiri solitare, masive asemeni unei cetăți, așa cum fuseseră în secolul precedent, începeau să fie ridicate construcții splendide, cu arcuri înalte și turnuri cu clopotnițe, care exprimau credința în Dumnezeu și păreau să atingă cu vârfurile lor cerul.

Fazele epocii gotice. Arta gotică franceză a început să difere rapid de restul Europei, în fiecare țară fiind preluate caracteristici unice. Astfel, acest stil a cunoscut o varietate largă de nuanțe.

Din punct de vedere cronologic, epoca gotică se împarte în trei mari faze: arta gotică timpu­rie din secolul al XlII-lea, în care s-au dezvoltat formele gotice, arta gotică internațională, care a cunoscut un avânt deosebit în secolul al XIV-lea, ultima fază fiind reprezentată de arta gotică târzie, care și-a făcut apariția spre sfârșitul secolului al XV-lea și în cadrul căreia a înce­put să câștige teren predilecția către decorațiuni complexe.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *