taj-mahal

Arta mogulă

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]ncepând din secolul al XI-lea, islamul a pătruns tot mai mult în India, atingând apogeul în seco­lul al XVI-lea, odată cu crearea imperiului mogul de către Babur. Această epocă a marcat conso­lidarea unor noi forme arhitectonice urbane, care și-au găsit expresia în realizarea de grădini și de fortărețe.

Printre cele mai impresionante construcții se numără fortăreața Rojo din Delhi, Palatul Vântului din Jaipur și minunatul Taj Mahal din Agra. Remarcabilă este de asemenea și dezvoltarea artei miniaturii, ce ajunge la apo­geu în perioada dintre secolul al XVII-lea și al XVIII-lea.

fortareata-rojo-dehli-india
Fortăreața Rojo – Delhi, India

Pe malul râului Yamuna se găsește Taj Mahal-ul (Agra, India), opera arhitecturală cea mai cunoscută a civilizației mogule. Complexul cuprinde două moschei unite printr-o impre­sionantă grădină cu fântâni arteziene. Pentru a realiza superba construcție a fost nevoie de 1.000 de elefanți pentru a aduce materialul de con­strucție necesar (marmura) din Asia Centrală. În interiorul monumentului se află mormântul prințesei și sarcofagul împăratului.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *