atmosfera-terestra

Atmosfera terestră

Un strat vital pentru biosferă

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]ământul se diferenţiază de celelalte planete ale Sistemului Solar prin faptul că posedă o atmos­feră care filtrează cu ajutorul stratului de ozon radiaţia solară. Concentraţia de oxigen şi de bioxid de carbon din atmosferă permite dezvoltarea organismelor vii şi completează ciclul hidrologic, deoarece în această zonă se produc şi precipitaţiile. Atmosfera s-a format cu 4,5 mil­iarde de ani în urmă, din gazele ce au rezultat din erupţiile vulcanice de pe Pământ.

Dezvoltarea organismelor fotosintetice, ca urmare a stabilizării concentraţiei de gaze a atmosferei, a transformat Pământul într-o planetă propice vieţii.

Straturile ce compun atmosfera. Atmosfera ter­estră este alcătuită din cinci straturi separate unul de celălalt:

  • Stratul cel mai apropiat de Pământ este troposfera. Aici se produc fenomenele meteorologice. Temperatura descreşte odată cu alti­tudinea şi ajunge până la valoarea de -70 °C.
  • Stratul care urmează, cu o grosime de 50 de kilometri, poartă denumirea de stratosferă. La o înălţime de aproximativ 25 de kilometri se găseşte cea mai mare concentraţie de ozon din atmosferă. Aici este filtrată radiaţia solară.
  • La o înălţime cuprinsă între 60 şi 80 de kilo­metri se găseşte mezosferă, unde temperaturile coboară până la -100 °C.
  • Termosfera sau ionosfera cuprinde alti­tudinea de la 80 până la 600 de kilometri, prezentând o concentraţie mare de ioni şi put­ernice oscilaţii de temperatură între zi şi noapte.
  • Exosfera se întinde de la altitudinea de 600 până la 10.000 de kilometri. În acest strat, concentraţia de gaze este deja deosebit de scăzută.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *