domnisoarele-din-avignon-pablo-ruiz-picasso-1907

Avangarda

O schimbare radicală

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n primele decenii ale secolului XX, artiștii au încercat să găsească noi mijloace creative de expresie artistică. Așa-numita mișcare avangar­distă a luat naștere datorită unor grupări de artiști care doreau să schimbe totul: în primul rând modul de contemplare și reprezentare a realității, dar și modul de a trăi sau de a privi regulile impuse de societate.

În urma unor inovații de ordin formal, pictura a fost revoluționată într-o atât de mare măsură, încât nu mai putea emite pretenția de a fi o reprodu­cere fidelă a lumii vizibile. Cele mai notabile curente din cadrul avangardei au fost fauvismul, cubismul, futurismul, expresionismul, dadaismul și suprarealismul.

CENTRU ARTISTIC

La începutul secolului XX, Parisul era ca un magnet ce atrăgea persoanele creative. Pictori, sculptori și poeți din întreaga Europă se adunau pe malurile Senei, transformând Parisul într-o capitală a artelor.

ȘTIAȚI CĂ…

Termenul „avangardă” desemna inițial o unitate militară ofensivă, care asigura siguranța trupelor. În secolul XX, teoreticienii artei au adoptat acest concept pentru a defini tendințele inovatoare care se opuneau curentelor artistice consacrate.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *