bio-moleculele-anorganice

Bio-moleculele anorganice

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]egăturile dintre elementele chimice, așa numite­le bio-molecule anorganice, sunt componente atât ale materiei vii, cât și ale celei moarte. Din cadrul acestei categorii fac parte apa, sărurile minerale și gazele. Apa este compusul chimic cel mai frec­vent întâlnit în organism. Sărurile minerale se găsesc în  structurile oaselor și ale dinților. De ase­menea, gazele sunt foarte importante pentru corpul omenesc, deoarece omul trăiește într-un spațiu aerian, unde predomină gaze precum oxigenul și bioxidul de carbon.

Acestea sunt vitale atât pentru respirație, cât și pentru reacțiile ce se produc în  interiorul organis­mului nostru.

 Omul este alcătuit în proporție de 63% din apă. Apa este substanța chimică întâlnită cel mai frecvent la ființele vii. Pe măsură ce omul înaintează în vârstă, se diminuează proporția apei din organismul său. La un fetus de trei luni apa reprezintă 94% din greutatea sa totală, în timp ce la un adult această proporție este de doar 63%. Aceste procente ne arată cât de importantă este apa pentru corpul nostru; din această cauză trebuie evitată deshidratarea.

În corp, apa se regăsește în sânge, în spațiul intercelular, cât și în fiecare celulă. Proporția de apă este diferită, în  funcție de tipul țesutului, și depinde de cât de activ sau de mai puțin activ este acel țesut. Ast­fel, în  creier găsim un procent de 75% apă, iar în țesutul muscular un procent aproape identic de 76%, în  timp ce în tipurile pasive de țesut, de exemplu oasele, proporția apei este mult mai redusă, ajungând la doar 25%.

O pierdere de lichi­de de aproximativ 5% poate deja provoca tahi­cardie (accelerarea bătăilor inimii) și o creștere a temperaturii corporale.

consumul-de-apa-este-esential-pentru-un-organism-sanatos
Consumul de apă este esențial pentru un organism sănătos

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *