bologna-italia

Bologna

Un centru medieval al educatiei, culturii şi al specialităţilor culinare

[dropcap type=”1″]B[/dropcap]ologna este renumită pentru una dintre primele universi­tăţi care au fost înfiinţate în lumea occidentală. Cunoscută în în­treaga Europă, prestigioasa universi­tate a atras studenţi încă din epoca medievală, transformând astfel ora­şul într-un important centru cultural. Tradiţia oraşului în privinţa erudiţiei continuă şi astăzi.

Bologna este un oraş cunoscut pentru pregnanta sa identitate, programul său de schim­buri interculturale, minunatele sale palate şi turnuri, dar şi pentru extra­ordinara vitalitate a locuitorilor săi. Importanta sa moştenire artistică nu atrage turismul de masă, ci mai de­grabă vizitatori curioşi şi atenţi.

Porticurile sale caracteristice se în­tind pe kilometri întregi şi cel mai adesea comorile oraşului nu sunt foarte la vedere, ci sunt ascunse în magnifice palate şi biserici renascen­tiste, dincolo de porţi sau în interio­rul unor curţi. Cele două porecle ale Bolognei, la grassa (cea grasă) şi la dotta (cea învăţată) reflectă adevăra­tul spirit al oraşului.

Grassa înseamnă ceva mai mult decât supraponderală, acest termen implică predilecţia pen­tru întreaga gamă de plăceri fizice, iar în trecut Bologna era bine cunoscută pentru prostituatele ei, dar şi pentru bucătăria ei specifică. În prezent, ea continuă să fie un paradis pentru gur­manzi, gastronomia ei evidenţiindu- se chiar şi într-o ţară ca Italia care nu duce lipsă de mâncare bună.

Centrul istoric este înconjurat de zidurile şi porţile vechiului oraş, iar reţeaua sa ordonată de drumuri, o reminiscenţă a vechiului castru roman. Inima politică și religioasă a oraşului este piaţa medievală Piazza Maggiore dominată de Basilica San Petronio, precum şi de alte splendide clădiri medievale, precum Palazzo Comunale, Palazzo del Podesta şi Palazzo dei Banchi.

Faţada neterminată a bazilicii este împodobită cu splendide reliefuri realizate de Jacopo della Quercia. În interiorul bisericii veţi găsi multe opere de artă, inclusiv fresce deosebite și picturi ale artiştilor locali. De un deosebit interes este şi linia Meridian  care a fost trasată pe pardoseală de astronomul Gian Domenico Cassini  în 1655.

La o oarecare distanţă de San Petronio se află Archiginnasio o cladire impunătoare, care făcea candva  parte din Universitate, iar acum gazduieşte Biblioteca Municipală (merită s-o vizitaţi). Odată ajunsi trebuie să vedeţi amfiteatrul de anatomie, foarte bine păstrat, ce dateaza din secolul XVII, mărturie a vechii şcoli medicale a universităţii şi o adevărată operă de artă, datorită splendidelor lambriuri de lemn şi a impresionantelor sale statui din lemn.

archiginnasio-bologna
Archiginnasio – Bologna

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *