canal-burano

Burano şi Murano

Foc și dantelă în renumita lagună

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]acă sunteţi la Veneţia, ar fi păcat să nu rezervaţi puţin timp pentru a vizita frumoa­sele insule din lagună, Burano şi Murano. Pe lângă frumuseţea lor na­turală, aceste insule oferă posibilita­tea de a rememora vremuri de mult apuse în care meşterii pricepuţi se bucurau de stimă şi putere.

Burano este unul dintre cele mai prospere centre ale Europei de producere a dantelei datorită unei delicate tehnici numite punto in aria (punct în aer) create de femeile din Burano în seco­lele XVII şi XVIII. Deşi metodele tra­diţionale de lucrare a dantelei au fost în mare măsură abandonate, puteţi asista la o demonstraţie în Scuola dei Merletti, în al cărei muzeu se află nu­meroase exponate. Puteţi de aseme­nea vedea femei lucrând dantelă în faţa unora dintre magazine şi case.

Viaţa strălucitoare de pe canal

Insula, cu casele viu colorate ale pescarilor, este un paradis şi pentru fotografi. Există nenumărate curţi şi pieţe originale unde lumea îşi usucă lenjeria contribuind astfel la înviorarea atmosferei specifice insulei Burano.

De-a lungul lagunei puteţi admira pri­velişti uimitoare oferite de insula înve­cinată Torcello şi de insulele mai mici precum San Francesco del Deserto. Cutreierând în lungul canalului şi în jurul malurilor insulei şi a porturilor pescăreşti puteţi vedea o altă ocupaţie importantă a oraşului. Simbolul ora­şului Burano este impresionanta clopotniţă înclinată a bisericii San Martino. În biserică există o splendidă Crucificare pictată de Tiepolo.

biserica-san-martino-burano
Biserica San Martino – Burano

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *