caldura

Care este diferența dintre căldură și temperatură?

Căldura, măsurată în jouli, este unitatea de măsură pentru schimbul de energie între sistemul termodinamic și o substanță din mediul înconjurător, aceasta variind în funcție de masa obiectului respectiv. În cazul în care un obiect are o masă mai mare, spre exemplu, cantitatea de căldură va fi, de asemenea, mai mare, datorită numărului crescut de particule. Pe de altă parte, un obiect de dimensiuni mici, având mai puțini atomi, va măsura mai puțini jouli.

Temperatura reprezintă o mărime fizică ce exprimă intensitatea căldurii unui obiect. Într-adevăr, temperatura face, de asemenea, referire la nivelul de căldură sau de frig, însă aceasta indică energia kinetică ce se regăsește în moleculele unui obiect. În plus, temperatura nu depinde de masa obiectului, astfel încât substanțe de mărimi diferite pot avea aceeași temperatură, însă căldura diferă.

Altfel spus, o cană de ceai poate avea aceeași temperatură cu o cadă de apă fierbinte. Totuși, întrucât cada conține o cantitate mai mare de apă, este necesară mai multă energie pentru a se ajunge la aceeași temperatură – prin urmare, mai multă căldură. Un alt exemplu poate fi o piscină a cărei apă are  ceaitemperatura de 30 de grade Celsius, care are o temperatură mai scăzută decât o cană de ceai de 80 de grade. Însă deoarece piscina conține o cantitate mai mare de apă, aceasta conține mai multă energie termală decât ceaiul.

Transferul de căldură se realizează prin radiație, conducție și convecție. Cantitățile de căldură se transportă din aproape în aproape, de la un atom la altul, asemănător pieselor de domino care creează o reacție în lanț. Temperatura este măsura medie în care moleculele unei substanțe se mișcă.

În majoritatea cazurilor, însă, exceptând cel al căldurii latente, pe măsură ce energia crește, și temperatura se va mări.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *