sea-sponge

Care este primul animal care a existat vreodată pe Pământ?

S-a confirmat: prima creatură care a existat vreodată pe Terra este…buretele de mare. Probabil pare surprinzător, însă este mai mult de atât! Deși bureții de mare reali nu vor atinge niciodată gradul de popularitate al lui Sponge Bob, cu siguranță sunt mai interesanți decât s-ar crede.

Descoperirea a fost anunțată de cercetătorii MIT pe 22 februarie. Până în momentul respectiv, existau multe indicii conform cărora acestea ar fi primele creaturi apărute pe planetă, însă publicarea acestui articol a adus informații noi ce confirmă teoria.

Oamenii de știință au găsit recent un tip de colesterol numit 24-isopropilcolestan care este, de obicei, secretat de buretele de mare, substanță detectată în interiorul unei pietre ce aparține erei criogeniene. Concluzia descoperirii este că bureții de mare erau vii chiar și acum 640 de milioane de ani.

Este incontestabil faptul că bureții de mare sunt animale și nu plante, după cum ar crede majoritatea.  De fapt, acestea au rămas cele mai primitive animale care există pe Terra, fiind multi-celulare, însă fără organe, mușchi sau nervi.

Contrar simplității lor biologice, în prezent există peste 5000 de specii de bureți de mare ale căror mărimi variază de la 2 cm la 2 metri. Indiferent de mărimea lor, însă, acestea sunt singurele creaturi din lume ale căror formă este unică, depășind chiar imaginația umană.

Mai mult, contrar aparențelor, se poate spune despre buretele de mare că este chiar romantic. În cadrul procesului de împerechere, un burete degajă sperma în apă, urmând ca partenerul său să o capteze, utilizând-o pentru pregătirea ouălor. Astfel, se poate afirma despre aceste creaturi primitive că sunt nu numai sentimentale, însă și extrem de complexe.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *