chianti-italia

Chianti

Leagănul spiritual al tuturor amatorilor de vin

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]ând vorbim de Chianti, pri­mul lucru care ne vine în minte este vinul roşu. Al doi­lea este peisajul, o combinaţie su­blimă de dealuri acoperite de kilo­metri întregi de podgorii şi presărate cu sate cu acoperişuri roşii, care stră­lucesc în lumina blândă a Toscanei. Toscana este un adevărat paradis, iar acesta este motivul pentru care clasa mijlocie din Marea Britanie a in­vadat-o, astfel încât acum i se spune Chiantishire.

Un paradis al vinului

Există însă mai multe tipuri de Chianti, atât din punct de vedere geo­grafic, cât şi al vinurilor. Regiunea este împărţită în şapte sub-zone, iar fiecare are minunăţiile ei. Îmbrăcaţi o ţinută de seară şi sorbiţi un Rufina scump în elegantele împrejurimi ale lui Castello di Nipozzano, unde locu­ieşte familia Frescobaldi de generaţii întregi sau delectaţi-vă cu o sticlă de vin mai modest într-o trattoria locală.

castello-di-nipozzano-chianti
Castello di Nipozzano – Chianti

Toate vinurile Chianti sunt făcute din struguri sangiovese, iar Chianti Classico, poate cel mai renumit vin din regiune provine din zona Classico centrală.

Din 2005, toate vi­nurile Chianti Classico poartă imagi­nea cocoşului negru, emblema pen­tru Lega del Chianti a producătorilor de vin din secolul XVII şi o marcă a faptului că vinul a fost făcut în con­formitate cu regulile Chianti Classico.

Frumosul drum Chiantigiana şer­puieşte între Florenţa şi Siena, oco­lind prin peisajul fabulos şi satele superbe spre Greve, locul în care se desfăşoară cel mai mare târg de vi­nuri, care are loc de obicei în al doi­lea week-end din septembrie. Aici găsiți vin de vânzare pe fiecare stradă. Aşezaţi-vă în Piazza Matteotti, de formă triunghiulară, în inima acestui mic oraş şi savuraţi un pahar de vin, poate alături de o farfurie de crostini.

Preparatele culinare din Toscana sunt renumite pentru că sunt proas­pete, au ingrediente de calitate, inclusiv cinghiale (porc mistreţ) sau coniglio (iepure). Chianti este leagă­nul celor mai renumite brânzeturi din Toscana, marzolino, de formă ovală care poate fi mâncată fie proaspătă, fie puțin maturată. La desert, tratați-vă cu cantuccini, nişte biscuiţi crocanţi cu aromă de migdale care ar trebui să fie înmuiați în vinsanto, un vin desert dulce.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *