chimia-materiei-vii-elemente-chimice

Chimia materiei vii – Elementele chimice

[dropcap type=”1″]E[/dropcap]lementele chimice care apar relativ constant în materia vie sunt denumite elemente biogene. Ele sunt prezente nu doar în materia vie, ci și în cea moarta, deoarece se regăsesc și în cadrul structurilor subcelulare. Cele mai impor­tante șase elemente biogene sunt: carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, fosforul și sulful. Din aceste șase elemente biogene primare este alcătuită materia vie în proporție de 95%.

Elementele biogene se unesc, formând mole­cule mai mari, și îndeplinesc numeroase și importante funcții în organism.

schema-procentuala-a-elememelor-chimic-din-corpul-uman
Schema procentuală a elementelor din corpul uman

Elementele biogene secundare și oligoelementele. Aceste elemente se regăsesc în orga­nismul uman în cantități mai mici. Elemente­le biogene secundare formează 4,5% din mate­ria vie. Printre ele se numără magneziul, calci­ul, iodul și fluorul.

Oligoelementele alcătuiesc aproximativ 0,5% din corpul uman, ele fiind însă vitale, deoarece în unele cazuri – de exemplu în cazul fierului și al manganului – acestea sunt evident mai frec­vente decât alte elemente. Lipsa oligoelementelor conduce la simptome de deficiență. De exemplu, un deficit de iod poate conduce la hipertiroidie. Însă o cantitate prea mare de oligoelemente poate avea o acțiune toxică.

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *