compozitia-structura-solului

Compoziția și structura solului

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]iferite  condiții climatice pot da naștere unor soluri foarte asemănătoare. De com­poziția solului depind vegetația și, mai departe, posibilitățile de utilizare în domeniul agricul­turii. Solul este format din componente solide, lichide și gazoase.

Componentele solide sunt în majoritatea lor materie anorganică rezultată din dezagregarea rocilor, precum și materie organică provenită de la plante, animale, microorganismele din pământ, bacterii și ciuperci. Componenta lichidă este o soluție formată din apă și diferiți ioni. Această soluție este vitală, reprezentând substanța nutritivă pentru plante. Partea gazoasă este reprezentată de aerul din spațiile existente în sol. Această componentă depinde de cantitatea rela­tivă de oxigen și bioxid de carbon din sol, de aseme­nea de activitatea biologică a organismelor ce se găsesc în el.

Secțiunea solului. Numărul straturilor și grosi­mea acestora depind de gradul de maturare. În general, solurile maturate sunt împărțite în patru straturi: orizontul 0 este un strat format din frun­ze și resturi organice. Dedesubt se află orizontul A, bogat în materie organică în stare de putrefacție.

O parte a orizontului A se numește strat ero­dat, având în vedere că apa dizolvă substanțele și le transportă în stratul de la mai mare adâncime, orizontul B. Între aceste substanțe se numără oxizii și hidroxizii metalici, carbonații, argilele, sărurile solubile și substanțele organice. În orizontul C ne vom întâlni cu roca-mamă, ale cărei minerale nu s-au schimbat aproape deloc. Unii autori denumesc această rocă-mamă orig­inară drept orizontul D.

secțiunea-solului
Exemplu de secțiune a solului

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *