cum-a-luat-nastere-pamantul

Cum a luat naștere Pământul?

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]ământul a luat naștere acum circa 4.600 milioane de ani. Referitor la prima eră, nu există cercetări privind rocile. A fost perioada agregării planetesimalelor, a desprinderii Lunii, când materiile au fuzionat pentru a forma ceea ce numim proto-Pământ. Încetul cu încetul acestea s-au ordonat în funcție de densitatea lor: nucleul, mantaua, scoarța și o atmosferă formată din gaze – straturile de astăzi ale biosferei. Calculul timpurilor geolog­ice începe odată cu crearea celor mai vechi roci care pot fi găsite în scoarța terestră. Acesta conține trei eoni: Arhaicul, Proterozoicul și Phanerozoicul.

Arhaicul și Proterozoicul. Arhaicul și Protero­zoicul sunt primii eoni. Ei reprezintă 70% din calculul timpurilor geologice, însă deținem doar foarte puține informații despre acești eoni. Știm că atunci au avut loc importante modificări care au afectat compoziția și structura scoarței terestre cu plăcile ei litosferice, în afară de aceasta că hidros­fera s-a îmbogățit cu săruri dizolvate, făcând ast­fel posibilă crearea formelor de viață, și că atmos­fera a fost și ea supusă unor schimbări esențiale.

Acum 3.000 de milioane de ani în spațiul vital reprezentat de apă au apărut primele vietăți care făceau fotosinteză și care preluau bioxid de car­bon și apă pentru a produce prin sinteză substanțe organice. Ele eliminau drept deșeu oxigenul, un gaz extrem de reactiv, care oxida încetul cu înce­tul rocile și se acumula în atmosferă.

eon-proterozoic-reprezentare
Reprezentare a Pământului în eonul proterozoic

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *