roz

De ce rozul este culoarea fetelor?

Este un lucru atât de comun încât pare stupid să ne punem această întrebare. Și totuși, de ce tocmai rozul este culoarea fetelor și albastru cea a băieților?

Lucrurile nu au fost mereu astfel. De fapt, până în al Doilea Război Mondial, situația era exact invers, rozul fiind reprezentativ pentru sexul masculin, iar albastrul pentru micile domnișoare.

În 1918, o publicație din cadrul Earnshaw’s Infants’ Department a explicat cum ‘Rozul de potrivește băieților deoarece provine de la roșu, o culoare puternică și îndrăzneață. Albastru, în schimb, este potrivit pentru fete deoarece este o nuanță mai liniștită, mai delicată.’

Schimbarea a provenit din America și s-a petrecut  după al Doilea Război Mondial datorită curentului Roșie the Riveter. Acesta era reprezentat de toate femeile americane care lucrau în fabrici și uzine, purtând roz tocmai pentru că părea a fi o culoare masculină. Conform declarațiilor de atunci, ”Întreaga feminitate a devenit roz. Automat, toate companiile s-au conformat schimbării schimbând culoarea produselor lor – de la agrafe de păr la șampon, totul devenise roz.”

baiat-si-fata

Acest eveniment a fost cu mult amplificat în anii ’80, după cum afirmă istoricul Jo B. Paoletti: ”În acea vreme, devenise un adevărat trend ca viitorii părinți să afle cât mai devreme sexul copilului lor. Datorită acestui entuziasm, își doreau să cumpere îmbrăcăminte și jucării care să fie reprezentative pentru nou-născut, însă mai ales pentru sexul acestuia.

Un alt motiv pentru care fenomenul a luat amploare au fost mamele care făceau parte dintr-o generație mai mult unisex. Acestea au crescut cu jucării și haine care se potriveau deopotrivă băieților și fetelor. Odată cu noile schimbări, femeile au simțit o nevoie mai puternică de a-și înconjura fetele de obiecte și haine pe care numai acestea le puteau purta.”

Luând în calcul aceste date, faptul că rozul ar fi culoarea fetelor este, de fapt, destul de recent.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *