zgomot-alb

De ce zgomotul alb este numit ”alb”?

În ciuda faptului că ne este imposibil să îl vedem, ne putem da seama că zgomotul deranjant auzit când schimbăm frecvențele radio are o culoare. Zgomotul alb este doar un caz aparținând unei întregi palete de nuanțe pe care specialiștii le folosesc pentru a clasifica semnalele sunetelor persistente. Și totuși, de ce folosim culorile pentru a înțelege sunetul, și unde se încadrează zgomotul de fundal în acest supranumit curcubeu?

Sunetul este definit drept o vibrație a particulelor cauzată de un ‘val.’ Cu toate acestea, cuvântul ‘zgomot’ se referă la un caz particular. Prin comparație, în același mod în care zgomotul vizual face o imagine neclară, zgomotul în cadrul sunetelor este utilizat pentru detectarea acelor sunete diferite față de ceea ce ar trebui să se audă de fapt.

Despre o serie de sunete care se repetă se poate afirma că se amestecă, formând un sunet ce este perceput ca fiind cu totul nou pentru urechea umană. În acest punct, analogia culorilor intervine. Aici, lumina albă este asociată cu totalitatea nuanțelor existente în curcubeu. Astfel, din cadrul acestuia, fiecare nuanță poate fi preluată și analizată separat. Prin urmare, de cele mai multe ori se utilizează zgomotul negru pentru a extrage sunetele slabe.

Zgomotul roz, spre exemplu, este doar un zgomot de fundal cu o frecvență mai înaltă care iese în evidență în fața celorlalte. Pentru persoanele care suferă de Tinnitus, boala din cauza căreia pacientul aude permanent un zgomot, un ‘țiuit’ chiar și în liniște, un tratament bun este ascultarea zgomotelor de fundal întunecate, tăcute.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *