panzaa

De unde provin pânzele din casă – praf sau păianjeni?

Ocazional, în cadrul fiecărei locuințe se formează pânze de diferite forme sau mărimi, în special pe pereți și pe tavan. Totuși, acestea nu arată ca pânzele clasice, simetrice create de păianjeni, semănând mai mult cu praful.

Majoritatea oamenilor și-au auzit părinții explicând că aceste pânze se formează din cauza prafului acumulat într-o anumită cameră sau lipsa curățeniei. Dar oare este așa ceva posibil?

De unde provin pânzele din case cu adevărat?

Pentru început, există o veste proastă pentru cei care suferă de aracnofobie: fiecare pânză pe care o întâlniți în casă provine, într-adevăr, de la un păianjen. Multe specii obișnuiesc să creeze noi pânze în fiecare zi, abandonându-le pe cele vechi deși nu le terminaseră.

Aceeași explicație este valaibilă și pentru misterul formelor asimetrice ale acestora. Anumite tipuri de păianjeni precum Theridiidae sau Linyphiidae (care există în număr foarte mare) creează astfel de pânze. Aproape toate celelalte specii, care sunt și de dimensiuni mai mari, își petrec timpul creând pânze de dimensiuni cât mai mari și cât mai simetrice. Totuși, se întâmplă ca prima categorie, acele insecte cu trup mic și picioare lungi, subțiri, să iubească să locuiască în casele oamenilor.

spiderweb

Pânzele de păianjen sunt realizate din 7 tipuri diferite de mătase combinate cu proteine și glande. Unele dintre cele mai importante ajută la stabilitate în creerea unei structuri anume, iar altele oferă acel lipici special care ajută în prinderea prăzii.

Odată ce păianjenul își abandonează pânza, umezeala și acel lipici unic atrag praful din aer rapid, oferindu-le bine-cunoscutul aspect. Acesta este motivul pentru care majoritatea afirmă că acele pânze apar din cauza prafului – ceea ce, în realitate, este imposibil.

Cât despre acele rotocoale de praf care apar constant sub paturile din dormitor, nu-ți face griji; și acelea sunt formate, cel puțin parțial, cu ajutorul pânzelor eliberate de păianjeni.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *