interior-realizat-de-arhitectul-modernist-adolf-loos

Decorațiuni moderniste

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]a o reacție la curentele istorice, în mai multe țări europene a luat naștere o mișcare ce avea ca țel crearea de noi forme. Caracteristicile prin­cipale erau rafinamentul, integrarea artelor apli­cate, precum și înclinația către linii rotunjite și forme neregulate.

Această mișcare a fost inte­grată în modernism, însă a primite diferite den­umiri în țările în care s-a manifestat, precum „Art Nouveau“ în Franța, „Jugendstil“ în Ger­mania, „Jugendstil” și „Secession” în Aus­tria. Cei mai cunoscuți arhitecți reprezentanți ai acestei mișcări au fost Adolf Loos, Joseph Hoffmann, Otto Wagner, Charles Rennie Mackintosh și Antoni Gaudi.

ARTA APLICATĂ

Arhitecții Jugendlstil-ului au proiectat alături de construcții și obiecte de uz zilnic, precum mobilier, covoare și tacâmuri.

Modernismul lui Gaudi. Arhitectul spaniol Antoni Gaudi (1852-1926) a creat o operă extrem de personală, care conținea motive fantastice, bazate pe elemente vegetale și animale. Opera lui a influențat puternic arhitectura și întreaga artă avangardistă a secolului XX. Din creațiile sale, care se află în marea lor majoritate în Barcelona, se evi­dențiază în special biserica încă neterminată Sagrada Familia, de care s-a ocupat o mare parte din viața sa.

biserica-sagrada-familia-proiectata-de-antoni-gaudi-barcelona
Imagine a fațadei bisericii Sagrada Familia din Barcelona, proiectată de Antoni Gaudi

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *