digestia-in-stomac

Digestia din stomac

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]e fapt, stomacul reprezintă o prelungire a esofagului. El îndeplinește funcția de a accelera digerarea alimentelor. Aceasta are loc cu ajutorul musculaturii din pereții stomacului, dar și printr-un proces chi­mic, cu ajutorul substanțelor secretate de mucoasa stomacului. Peretele stomacului conține o mucoasă în care se găsesc glande ce produc acid gastric.

Sub­stanțele din acest acid și mișcările stomacului acționează asupra masei alimentare și încep să o descompună. Mișcările interne ale stoma­cului se produc prin contracția musculaturii longitudinale și circulare a pereților stomacu­lui.

În plus, și saliva își îndeplinește mai depar­te funcția. Toate aceste procese transformă încetul cu încetul bolul alimentar grosier într-un terci fin, un fel e masă acidă de consistență omogenă, semilichidă, un amestec de alimen­te și secreții.

Structura stomacului. Privit din afară stoma­cul prezintă două curburi, curbura mare a stomacului și curbura mică.La capătul superior, stomacul este legat printr-un fel de supapă – cardia – de esofag. Această supapă reglează accesul alimentelor în stomac si împiedică întoarcerea bolului alimen­tar. Deasupra nivelului orificiului cardial, stomacul prezintă o zonă ce poartă denumirea de fundul stomacului.

localizarea-si-structura-stomacului
Localizarea și structura stomacului

Capătul inferior al stomacului, care realizează legătura cu intestinul subțire, poartă denumi­rea de antru piloric. Acest antru este separat de intestin printr-o nouă supapă denumită sfincterul piloric, cel care este responsabil de evacu­area masei alimentare din stomac. Ambele supape îndeplinesc funcția de reglare a tranzitului alimentelor prin stomac.

ESOFAGUL

Musculatura esofagului se contractă, pentru a apăsa bolul alimentar în direcția stomacului. Corpul gastric, care reprezintă partea cea mai mare a stomacului, denumește zona unde are loc transformarea bolului alimentar grosier într-unul fin (amestecul de alimente și secreții).

structura-esofagului
Structura esofagului

 

Capătul inferior al stomacului, care realizează legătura cu intestinul subțire, poartă denumi­rea de antru piloric. Acest antru este separat de intestin printr-o nouă supapă denumită sfincterul piloric, cel care este responsabil de evacu­area masei alimentare din stomac. Ambele supape îndeplinesc funcția de reglare a tran­zitului alimentelor prin stomac.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *