digestia-gura

Digestia începe în gură

[dropcap type=”1″]G[/dropcap]ura reprezintă intrarea din exterior în esofag și locul unde hrana este mărunțită cu ajutorul dinților. În acest proces, un rol deosebit de important aparține salivei, care face ca hrana să poată fi digerată și asimilată de corp. Saliva conține o substanță, enzima amilază sau ptialină, a cărei sarcină constă în inițierea procesului transformării chimice. În acest proces este implicată și limba, mușchiul care mișcă hrana în vederea facilitării digestiei și a îmbibării cu salivă.

Limba mișcă masa care se formează în gură, un fel de terci grosier, și o deplasează apoi către faringe. În clipa în care acest bol alimentar intră în contact cu pereții faringelui, se declanșează un reflex de înghițire. Alimentele mărunțite și înmuiate de salivă sunt propulsate către stomac. Acolo are loc activitatea cea mai intensivă a corpului în vederea valorificării alimentelor.

MASTICAȚIA Cu ajutorul limbii, dinții mărunțesc alimentele. În același timp, saliva începe să transforme chimic masa alimentară.

ÎMPINGERE Limba ajută în această etapă la împingerea masei alimentare mărunțite și înmuiate de salivă spre partea din spate a cavității bucale, pentru a o trimite în faringe.

ÎNGHIȚIREA În momentul în care alimentele au ajuns în faringe, se produce un reflex de înghițire, care împinge bolul alimentar mai departe, în esofag.

TRACTUL GASTROINTESTINAL Bolul alimentar ajunge în esofag, iar de acolo în stomac, care reprezintă doar o prelungire a esofagului.

 

procesul-de-inghitire-deglutita
Procesul de înghițire (deglutiția)

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *