dragon-cover

Dragonii – mit sau realitate? O nouă specie pe cale de apariție

Oamenii de știință din Slovenia plănuiesc să creeze o nouă rasă de olmi – sau, în termeni populari, dragoni. Aceștia intenționează să incubeze infanții, care sunt, în realitate, o specie rară de șopârle, într-un acvariu construit cu acest scop într-o peșteră.

Olmul este singurul vertebrat european adaptat la traiul în peșteri, iar reproducerea sa are loc numai o dată la 6-7 ani. Din acest motiv, depunerea celor 57 de ouă ce a avut loc în ianuarie a reprezentat un eveniment de amploare la care atât cercetătorii, cât și curioșii, au dorit să fie prezenți. salamandra

O scurtă privire la un olm este suficientă pentru a înțelege misterul ce înconjoară aceste creaturi, cât și miturile formate pe baza acestora. Structura corporală cu un corp alungit și coadă ascuțită amintește de cea a șerpilor, la care se adaugă trei perechi de piciorușe și urechi de dimensiuni mici poziționate în apropierea gurii. Întrucât ochii li se deschid abia după primele 4 luni de viață, puii vânează viermi și insecte folosindu-se de simțurile ascuțite de auz și văz.

Așadar, nu este o surprindere faptul că localnicii din secolul XV erau convinși că olmii sunt rudele apropiate ale dragonilor.

‘Oamenii nu au văzut niciodată acest specimen și nu știau ce este de fapt,’ explică biologul Saso Weldt pentru Christian Science Monitor. ‘În timpul iernilor, cantitățile mari de ceață ieșeau la suprafață din peșteri – de aici provenind legenda dragonilor care scuipă foc. Aceștia erau convinși că olmii sunt, de fapt, nou-născuții dragonilor mari.’ salamandra-2

Durata medie de viață este de 100 de ani și pot supraviețui până la 10 ani fără vreo sursă de hrană. Cu toate acestea, ar putea dura încă 4 luni până ca puii să iasă din ouă. O altă posibilitate este ca ouăle să nu supraviețuiască până a ajunge la acel punct. Ultima oară când o mamă a depus ouă, tendințele acesteia canibalistice au împins-o să-și ucidă nenăscuții.

De data aceasta, însă, biologii sunt pregătiți să vadă noii ‘dragoni’ crescând până la maturitate.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *