evitarea-catastrofelor

Evitarea catastrofelor

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]rotecția în fața catastrofelor este de mare impor­tanță mai ales în regiunile amenințate de seisme, astfel putând fi protejate viețile omenești și ținute în frâu pagubele materiale. Din păcate, peste o jumătate din marile orașe ale lumii se găsesc în regiu­ni cu un grad ridicat de producere a seismelor. În anumite orașe există reglementări speciale pentru construirea unor clădiri sigure în fața cutremurelor : aceste clădiri trebuie să fie bine delimitate de sub­sol, stabile și ușoare.

Fundația trebuie să poată absorbi vibrațiile, iar pereții trebuie să fie consolidați cu fier pentru a nu le permite să se prăbușească. Toate aceste măsuri sunt însă scumpe. Nu toate țările dispun de mijloacele financiare pentru a putea pune în practică aceste reglementări. O altă metodă, cu mult mai ieftină, este educarea populației în ved­erea adoptării unui comportament corect în cazul producerii unui cutremur.

exercitiu-de-aparare-in-caz-de-cutremur-st-louis-missouri
Exercițiu de apărare în caz de cutremur într-un liceu din St. Louis – Missouri

Efecte devastatoare. Seismele puternice pot pro­duce pagube devastatoare în zonele urbane: infra­structura poate fi distrusă, la fel și clădirile, în funcție de felul în care au fost construite și rezis­tența acestora la cutremure. Din pricina con­ductelor de gaze distruse se pot produce numeroase incendii. Bineînțeles că și autostrăzile, șinele de tren și de metrou pot fi afectate. Cutremu­rul poate provoca alunecări de teren și fisuri, ceea ce va duce la alte pagube materiale și poate provo­ca pierderi de vieți omenești.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *