focul-din-interior-vulcanii

Focul din interior – Vulcanii

Fisuri în scoarța terestră

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]a nivelul scoarței terestre și în partea superioară a mantalei se găsesc materii topite, supuse unor temperaturi și presiuni foarte mari și care au tendința să se înalțe spre suprafață. Dacă aceste materii ajung în zone unde presiunea și temperaturile sunt mai scăzute, ele se solidifică. Atunci când găsesc o fisură, ele își croiesc drum spre suprafață și, astfel, ia naștere un nou vulcan. La modul general, vulcanii sunt văzuți ca niște munți care scuipă magmă.

De fapt, vul­canii sunt formațiuni geologice care, printr-o fisură a alitosferei, permit eliberarea magmei. Conul vulcanic se formează prin acumularea lavei în jurul fisurii.

Structura unui vulcan. Un vulcan este compus din camera magmatică, coșul și conul vulcanic, a cărui deschidere în formă de pâlnie poartă denumi­rea de crater. Segmentul inferior este constituit din camera magmatică, în interiorul căreia se strânge magma aflată sub presiuni și la temperaturi foarte înalte. în cazul în care la nivelul camerei magmatice nu apare nicio fisură, magma se va răci.

reprezentare-a-camerei-magmatice
Reprezentare a camerei magmatice

Dacă însă se formează o cale de ieșire spre suprafață, aceasta se va transforma într-un „culoar de acces” către coșul vulcanului. Magma expulzată – lavă și piroclastite – se solidifică la suprafață și, astfel, ia naștere conul vulcanic. Uneori coșul vulcanic se bifurcă și astfel se formează puncte de erupție pe versanți. Aceste puncte se numesc cratere adventive.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *