florenta-italia

Florenţa

Leagănul Renașterii

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n sfârşit, la o cotitură, aruncându-mi ochii pe câmp, am zărit din de­părtare cum se decupa, compactă şi sumbră, Santa Maria del Fiore cu ves­tita ei cupolă, capodoperă a lui Brunel­leschi. „Aici au trăit Dante, Michelan­gelo, Leonardo da Vinci! îmi spuneam; ai dinainte nobila aşezare, regina Evului Mediu! între zidurile acestea reîncepu civilizaţia, aici a ştiut Lorenzo de Medici să domnească atât de bine şi să aibă o curte la care, pentru întâia oară de la Augustus, nu prima virtutea militară.” În sfârşit, amintirile mi se îmbulzeau în suflet, nu mă mai simţeam în stare să judec şi mă lăsam pradă nebuniei ca în preajma unei femei iubite. Aproape de poarta San Gallo şi de mizerabilul ei arc de triumf, bucuros aş fi îmbrăţişat primul locuitor al Florenţei întâlnit.

Stendhal, Roma, Neapole, Florenţa

catedrala-santa-maria-del-fiore-florenta
Catedrala Santa Maria del Fiore – Florența

Nimeni nu a reuşit să contra­zică laudele lui Stendhal la adresa Florenţei, dar mulţi au fost cei care au căzut victime sindro­mului Stendhal, singura boală cunos­cută datorată expunerii excesive la artă pe o asemenea scară şi la o asemenea valoare estetică precum în Florenţa. Simptomele sunt creşterea pulsului şi ameţeală.

Căci Florenţa nu are egal în lume: numele ei este sinonim cu arta şi frumuseţea, care timp de secole au atras străinii în căutarea inspiraţiei, a culturii şi apropierea de ceea ce în­seamnă cea mai înaltă expresie a crea­tivităţii umane. Oraşul se înalţă pe o câmpie, în inima Toscanei, la malurile râului Arno, şi este înconjurat de de­alurile care au făcut celebră Toscana, dar epoca familiei Medici a fost cea care a determinat faima eternă a aces­tui oraş.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *