forme-de-tarmuri

Forme de țărmuri

Apa mărilor acționează asupra țărmului ca un agent geologic care modelează peisajul, determinând procese precum eroziunea, transportul și sedimentarea. Aceasta deplasează și dispersează depunerile datorate valurilor și curenților, precum și sedimentele purtate de râuri. Și vietățile reprezintă un declanșator important pentru sedimentare. Con­tinuitatea cu care valurile ating țărmul, mareele și curenții de la țărm creează, în funcție de plasarea și compoziția rocilor, un profil special. Astfel iau naștere țărmuri plate, ușor curbate, cu plaje întinse sau coaste cu stânci și mici golfuri.

Faleze și promontorii. Energia valurilor se lovește de faleze și le scobește. Acest lucru determină eroziunea treptată a părții superioare, care se prăbușește în blocuri și stânci de dimen­siuni diferite.

faleza-erodata-in-forma-unui-val-liaoning-china
Faleză erodată în forma unui val – Liaoning, China

Materialele fine, precum lutul și argila, sunt purtate departe în mare până ajung în locuri, respectiv în ape mai liniștite, unde se depun pe fundul mării. Pe de altă parte, blocurile de piatră și pietrișul nu vor fi transportate prea departe: ele se vor descompune tot mai mult și se vor depozita pe faleză sau în apropierea aces­teia. Materialele granulate, precum nisipul, sunt spălate de valuri și se depun pe plaje și în regiu­nile unde se formează mai puțină energie. Nisipul se deplasează pe plaje în zig-zag. Acest fenomen se explică prin mișcarea înainte și înapoi a valurilor și prin curenții de derivă care merg paralel cu țărmul.

CURENȚII OCEANICI

Acești puternici curenți marini sunt declanșați de diferențele de presiune și temperatură între masele marine și oceanice. În zonele din apropierea coastelor se formează curenți de derivă, care merg în paralel cu țărmul.

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *