capela-notre-dame-du-haut-din-ronchamp-franta

Frumusețea betonului

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n cea de-a doua jumătate a secolului trecut, au luat naștere și unele concepte arhitecturale noi, ca de exemplu brutalismul. Apărut în anul 1950 și marcat de activitatea arhitectului suedez Hans Asplund, brutalismul este o formă de arhitectură In care corpurile geometrice sunt evidențiate prin structuri de oțel și sticlă și prin utilizarea de beton nefinisat, denivelat și purtând amprentele cofrajului (beton brut).

Brutalismul a fost influențat de arhitectura lui Le Corbusier și, în special, de lucrări precum Notre-Dame-du-Haut din Ronchamp, mănăstirea Sainte-Marie-de-la-Tourette din Éveux-sur-l’Arbresle și Unité d’habitation (blo­curi de locuințe) din Marsilia, Firminy, Berlin și Nantes. Prima lucrare în stil brutalist este școala din Hunstanton, aparținând lui Alison și Peter Smithson (1949-1954).

unite-d-habitation-marsilia-franta
Unité d’habitation (blo­curi de locuințe) – Marsilia, Franța

Brutalismul, acest stil arhi­tectural plastic și robust, corect tehnic și șarmant, chiar dacă mai degrabă aspru, și-a cunoscut perioada de înflorire în anii 1960.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *