ghetarii

Ghețarii

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n zonele polare sau în regiunile cu munți înalți se găsesc sedimente glaciare. Temperaturile medii se situează sub 0°C, iar elementul care dă formă este gheața. Ca urmare a frigului excesiv, zăpada nouă acumulată se transformă în firn și gheață din ghețar.

Aceste mase de gheață se deplasează datorită gravitației spre vale. în zonele continentale din apropierea polilor precum Antarctica sau Groenlanda, se acumulează can­tități mari de gheață, cu lățimi de mai mulți kilometri și grosimi de până la patru kilometri, care se deplasează încet în direcția oceanului. Ajunse acolo, ele se desprind în blocuri mari de gheață, așa-numitele aisberguri.

ghetar-plutitor-thwaites-antarctica
Ghețarul plutitor Thwaites – Antarctica

Ghețarii alpini. Zăpada eternă care se adună pe vârfurile munților formează mari mase de gheață, care se deplasează datorită gravitației și capacității de scurgere a gheții în zone situate la altitudini mai mici. Aceștia sunt așa-numiții ghețari alpini. Cu cât muntele se află mai aproape de ecuator, cu atât se situează mai sus limita de la care poate exista zăpadă eternă, respectiv ghețari. Bazinul ghețarului este compus din două elemente, circul glaciar și limba ghețarului. Circul glaciar este acea regiune din apropierea piscului, unde se acumulează firnul. Un circ glaciar este mai mult sau mai puțin rotund. Peste limba ghețarului, gheața se deplasează spre vale. Față de forma în V a albiei unui râu, bazinul unui ghețar are un profil în formă de U, datorat eroziunii puternice determinate de gheață.

ghetarii-alpini-alpii-de-sud
Ghețari alpini – Alpii de Sud

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *