francisco-goya-portret-vicente-lopez-portana

Goya, geniu inovator

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]ea mai importantă personalitate din arta seco­lului al XVIII-lea a fost pictorul spaniol Francis­co de Goya y Lucientes (1746-1828). Din cauza pluralității de forme și idei din opera sa, nu este posibil să îl subsumăm vreunui stil anume.

Lucrările din prima sa perioadă artistică, precum și numeroasele autoportrete pot fi considerate reflexii ale culturii secolului al XVIII-lea, în timp ce opera sa mai târzie îl încadrează în epoca romantică. Goya a fost considerat precursorul acestei noi epoci.

Inventatorul avangardei. Unul din aspectele cele mai surprinzătoare ale operei lui Goya este diversitatea ei incredibilă. Goya a pictat tablouri cu teme religioase – vezi, de exemplu, cele pentru Basilica del Pilar din Zaragoza. În plus, a realizat serii de imagini cu scene cotidiene pentru fabri­ca regală de covoare („Găina oarbă”, „Nunta” etc.). În 1786, a fost numit pictorul curții regale.

gaina-oarba-goya
„Găina oarbă” – Goya

Ca pic­tor de portrete pentru nobili a devenit renumit („Carol III, vânător”, „Conții de Osuna și fiii lor “), dar nu și-a putut da frâu liber creativității. Una din operele care ilustrează ideile personale ale lui Goya (într-o manieră tipică pentru epoca roman­tică, cea care s-a impus în Europa în prima jumătate a secolului al XVIII-lea), a fost seria de gravuri „Capriciile” (1797 și 1799). Acest apetit pentru libertate poate fi remarcat și în serii pre­cum „Nebuniile”, așa-numitele „imagini negre” sau în picturile sale inspirate din invazia franceză. În cele din urmă (de exemplu în „Execuțiile de la 3 mai 1808”) pot fi recunoscute deja elemente caracteristice expresionismului.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *