joseph-kosuth-unul-si-trei-scaune

Ideile reprezintă artă

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]rintre tendințele artistice majore ale anilor ’60 și ’70 se numără și minimalismul și continuarea sa, arta conceptuală. Minimal art se definește drept reacție la expresio­nismul abstract, iar dintre artiștii importanți fac parte Carl Andre, Dan Flavin și Donald Judd.

Arta conceptuală consideră concep­tul sau ideea ca având o mai mare valoa­re decât execuția artistică. Operele de artă doar schițate solicită din partea observatorului introspecție și rezonanță. Observatorul trebuie să se confrunte mintal cu procesul de creație. Joseph Kosuth a arătat în seria sa „Unul și trei scaune“ câte un scaun, fotografia aceluiași scaun și un text din dicționarul explicativ cu privire la cuvântul scaun.

LANDART

Această mișcare a fost gândită drept un protest împotriva clasei de mijloc înstărite, ce privea operele plastice drept obiecte de speculație. De exemplu, au fost create construcții gigantice de pământ, ce nu puteau fi expuse in niciun muzeu. Cei mai cunoscuți artiști land art sunt Christo și Jeanne Claude.

GIGANT

chibrituri-claes-oldenburg-barcelona
„Chibrituri“ de Claes Oldenburg. Această formă de artă reproduce obiecte cotidiene la dimensiuni uriașe.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *