intestinul-subtire

Intestinul subțire

[dropcap type=”1″]A[/dropcap]tunci când bolul alimentar ajunge în intestinul subțire, sunt activate glandele pereților intestinali, care încep sa secrete hormoni. Aceștia, la rândul lor, activează funcția bilei și a sucurilor gastrice, substanțe produse de ficat și de pancreas. Aceste organe sunt denumite organe secundare ale sistemului digestiv, deoarece nu sunt legate direct de esofag și îndeplinesc în corp și alte funcții. Acum pereții intestinali produc acizi intestinali compuși din diverse enzime.

Acestea sunt foarte asemănătoare enzimelor din acidul gastric și sunt responsabile de finalizarea procesului digestiv. După incheierea acestuia, toate alimentele sunt transformate în componentele primare, care părăsesc intestinul prin membrana celulelor ce formează pereții intestinali, fiind apoi asimilate de organism.

Structura intestinului subțire. Intestinul subțire este un furtun cu o lungime de trei până la cin­ci metri. Datorită dimensiunilor sale, el stă pli­at în interiorul corpului. Intestinul subțire este împărțit în trei segmente. Primii treizeci de centimetri poartă denumirea de duoden. Acesta se prezintă sub forma unui „C“ (în care se află capătul pancreasului) și reprezintă acea parte a intestinului subțire în care se scurg bila produsă de ficat și secrețiile pancreasului.

structura-intestinului-subtire
Structura intestinului subțire

Ime­diat după duoden se află jejunul, partea mijlo­cie a intestinului subțire, ce ajunge la o lungi­me de 180 până la 250 cm. Trecerea de la duo­den la jejun se aseamănă cu un unghi ascuțit. La fel ca și duodenul, jejunul este și el respon­sabil cu producerea de sucuri digestive. Ultimul segment al intestinului subțire poartă denumi­rea de ileon și reprezintă acel fragment ce reali­zează trecerea către intestinul gros.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *