urs-polar

Introducere în Regnul Animal

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]egnul animal este un grup uimitor și divers de organisme vii. Include acarieni minusculi, balene gigantice, fluturi migratori, pinguini care mărșăluiesc, țestoase de 100 de ani, viermi care se regenerează, pești care respiră aer, broaște care își poartă puii în gură și urși mâncători de bambus.

Pentru a clasifica biodiversitatea, oamenii de știință folosesc un sistem. Organismele cu trăsături similare sau cu aceleași caracteristici sunt grupate împreună. Cel mai mare grup este regnul. Cel mai mic este specia. Între acestea se află încrengătura (filum), clasa, ordinul, familia și genul. Exemplele de trăsături folosite pentru a clasifica anima­lele includ structura corpului, ciclul de viață și comportamentul social.

Ce au în comun o muscă și un cimpanzeu? Cum poate un om să semene cu o șopârlă gecko? Ca toți membrii regnului Animalia – 1,3 milioane de specii și nu au fost încă descoperite toate – sunt organisme multicelulare, trebuie să își găsească singuri mâncarea, se dezvoltă în forme adulte și sunt capabili să se miște.

Și studiile genetice sunt folosite pentru a clasifica animalele. Speciile înrudite au un strămoș comun și mai multe gene de același fel. Seamănă între ele, dar genomul este plin de surprize.

Numele Speciilor

Poate fi dificil să îți amintești diferitele subcategorii. Pentru ca lucrurile să fie mai ușoare, oamenii de știință folosesc doar ultimele două nume – al genului și al speciei – când se referă la un anumit animal.

De exemplu, genul pisicii domestice comune este Felis, iar specia este catus. Prin urmare, oamenii de știință o numesc Felis catus. Aceasta este denumirea binominală a pisicii sau numele ei științific.

De ce nu pot oamenii de știință să folosească un nume obișnuit când se referă la un animal? Unele animale au multe denumiri comune, populare. De exemplu, o „panteră” dintr-o regiune se poate numi „pumă” în alta, ceea ce ne poate face să credem că este vorba de două animale diferite, nu de aceeași felină. Din moment ce numele științific este mereu același, nu mai există confuzii.

Când dau un nume pentru genul și specia din care face parte un animal, oamenii de știință urmează câteva reguli. Numele trebuie să fie grecesc sau latinesc. Sau poate fi o versiune „latinizată” a unui nume de loc sau de persoană. Unii dau dovadă de umor când botează organismele. În 1993, arahnologul Norman I. Platnick a botezat un păianjen Calponia harrisonfordi, în onoarea lui Harrison Ford, care a jucat rolul Han Solo în Războiul stelelor.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *