lisabona-portugalia

Lisabona

[dropcap type=”1″]L[/dropcap]isabona e un oraș înțesat de simboluri. Primul este fado, o muzica plină de melancolie cu influențe din cântecele sclavilor africani. Al doilea e Tejo, un fluviu atât de lat încât pare o mare. Al treilea e pitorescul tramvai 28. Al patrulea sunt azulejos din mănăstiri străvechi care au dat viață unei industrii a ceramicii unice în lume. Din listă nu pot lipsi Fernando Pessoa, localurile din Bairro Alto, disco-barurile Docas (foste depozite ale portului pe care un proiect înțelept de reconversie le-a transformat în templul distracțiilor nocturne) și noile construcții ale superstarurilor arhitecturii, mai ales cele ale muzeelor, de neocolit.

Tramvaiul 28 pleacă din Martim Moniz, se strecoară pe străduțe minuscule, mai că atinge zidurile caselor, traversează cartierul Graca și descarcă turiștii la poalele a ceea ce rămâne din castelul Sao Jorge, fortificat de mauri în secolul IX, astăzi grădină publică având cea mai frumoasă vedere panoramică din oraș.

Cu o privire, de acolo se îmbrățișează fluviul Tejo, Mouraria, cartierul simbol al Lisabonei multietnice, Alfama, cartierul arab care în ultimii ani e interesat de un grandios proiect de recuperare, și, în depărtare, cartierul Chiado, distrus de un incendiu în 1988 și reproiectat de cel mai mare arhitect portughez, Alvaro Siza.

Aici, la granița cu Baixa, se află un bar istoric: Cafe a Brasileira, preferat la vremea sa de Fernando Pessoa, cel mai mare poet portughez. Odată gustată minunata cafea, se trece prin piețele foarte centralului cartier Baixa, de la Praca do Comercio, unde odată acostau navele, remodelată după cutremurul din 1755 (înconjurată de porticuri și deschisă spre fluviu), la Rossio (nume oficial Praca D. Pedro IV, mărturie fiind statuia din centrul pieței), cu cofetăriile și barurile în care lisabonezii merg să bea Ginjinha, o băutură caramelizată pe bază de cireșe.

cafe-a-brasileira-interior-lisabona
Lisabona – Interior Cafe a Brasileira

Navigare rapidă: Unde dormiţi / Unde mâncaţi / Nightlife / Shopping / Excursii

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *