book

Literatură şi introspecţie

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]riza valorilor si lipsa de orientare morala care au urmat celor doua razboaie mondiale au adancit pesimismul. Scriitorii isi puneau tot mai mult intrebari: De ce traim?, De unde venim?, Cine suntem?, incotro ne indreptam? Angoasele in ceea ce priveste viata s-au transformat in temele centrale ale literaturii secolului XX.

Scriitorii au preluat aceste angoase in doua maniere diferite. Unii au cautat raspunsurile in religie, altii nu au gasit in Dumnezeu nicio alinare si au confruntat omul in solitudine absolute cu absurdul existentei. Reprezentantul cel mai de seama al Existentialismului este Jean-Paul Sartre, puternic influentat de Nietzsche, autor de numeroase romane si piese de teatru frecvent puse in scena.

Descurajarea religioasa. In primele decenii ale secolului XX au aparut si romane avand un continut cu influenta religioasa. Dintre autorii acestui tip de romane se evidentiaza francezul Paul Claudel (Cinci mari ode), G. K. Chesterton (Napoleon din Notting Hill) si Franz Werfel (Cantecul Bernadettei). Alti scriitori au prezentat parole intunecate ale crestinismului si anume conflictul tragic dintre bine si rau din sufletul omului sau dintre pacat si absolvire. Protagonistii lor sunt oameni disperati. Francois Mauriac, Graham Greene si Andre Gide apartin acestui grup de scriitori.

Jean-Paul Sartre (1905 - 1980).
Jean-Paul Sartre (1905 – 1980).

Precursorii Existentialismului. Literatura existentialista este caracterizata de teama de viata si de pesimism. Ea este rezultatul unei existente careia literatii nu ii pot gasi niciun sens. Pe plan religios, ei se opun lui Dumnezeu sau se dezic de el, astfel incat omul este singur in confruntarea sa cu destinul. Existentialismul s-a consacrat drept miscare filosofica si literara dominanta dupa cel de-al doilea razboi mondial.

La inceputul secolului XX apar deja primii precursori ai Existentialismului prin persoana lui Kafka (in ceea ce priveste romanul), a lui Rilke (opera tarzie poetica) si a lui Pirandello (in teatru). In perioada interbelica, alti autori precum Andre Malraux, Antoine de Saint- Exupery, Aldous Leonard Huxley si Thomas Mann au cautat si ei raspunsurile la marile intrebari privind existenta umana.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *