materiale-radioactive

Materialele radioactive

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]adioactivitatea naturală constă dintr-o radiație radioactivă spontană și din eliberarea de energie de către anumite elemente chimice (de exem­plu radiul). Uraniul este extras din câteva mine­rale radioactive și este supus mai apoi unui pro­ces industrial de îmbogățire pentru a putea fi utilizat drept combustibil în cadrul centralelor atomice și în anumite instituții medicale, în centralele atomice este necesară o cantitate mare de apă pentru răcirea materialelor radioactive.

Centralele atomice. În centralele atomice, ener­gia este generată prin intermediul fuziunii atom­ilor de uraniu și plutoniu. Energia atomică se transformă în energie termică, care se folosește pentru încălzirea apei, aburul creat acționând turbinele. La rândul lor, turbinele produc curent electric prin intermediul unor generatoare de curent alternativ. Există două tipuri de centrale atomice: reactor cu apă ușoară (RAU) și reactor cu apă sub presiune (RAP).

centrala-atomica-tennessee
Centrală atomică din Tennessee – SUA

URANIUL

Uraniul nu se găsește în natură în formă liberă, ci există ca un oxid salin complex în minerale precum uranitul. Uraniul 235, care este folosit în reactoare, reprezintă doar 0,7% din cantitatea totală de uraniu natural. Cel mai frecvent este izotopul 238, care nu este utilizabil. Pentru a putea fi utilizat ca un combustibil nuclear, el trebuie întâi transformat în plutoiu 239.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *