mecanica-simtului-vizual

Mecanica simțului vizual

[dropcap type=”1″]O[/dropcap]chiul funcționează ca un aparat foto. Crista­linul ochiului este responsabil de focalizarea imaginilor. La ochi, funcția diafragmei este înde­plinită de iris, deoarece el reglează cantitatea de lumină care intră în ochi prin contracția pupilei, respectiv dilatarea ei; în ultimul rând există și un film fotosensibil, retina. Pupila este o deschizătură rotundă, prin care razele de lumină cad pe retină.

Ea este un punct închis la culoare, de circa patru milimetri în diametru, care se află în centrul irisului. Lumina pătrun­de ca un stimul în ochi și se transformă în impul­suri nervoase datorită acțiunii fotoreceptorilor. Prin nervul optic, informația vizuală ajunge sub forma unui impuls nervos în zona dedicată vederii din scoarța cerebrală. Impulsurile sunt apoi interpretate de creier și, astfel, rezultă imaginea.

Anatomia ochiului. Ochii umani se află în cavi­tățile craniului, așa- numitele orbite. În acest fel, ei expun numai o parte mi­că a globului ocu­lar lumii exterioa­re. De asemenea, ochii sunt prote­jați de pleoape, care îi umezesc și îi curăță la fiecare închidere.

anatomia-ochiului
Anatomia ochiului

Prin mișcarea lor, ei își mențin și forma obișnuită, transparența și luciul corneei. Genele au responsabilitatea de a nu lăsa prea multă lumină să pătrundă în ochi. Datorită acestei structuri externe, mecani­ca procesului vederii poate decurge în interiorul ochi­ului fără impedimente.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *