miscarea-marilor-si-oceanelor-pe-glob

Mișcarea mărilor și oceanelor

[dropcap type=”1″]A[/dropcap]pa din oceane nu este statică, ci extrem de dinamică. Se produc permanente deplasări ale maselor de apă, din cele mai diverse cauze. Cele mai puternice mișcări sunt curenții marini, ce se pot manifesta atât în adâncime, cât și la suprafață. Aceștia parcurg distanțe considera-bile și prezintă anumite trasee ce pot fi reproduse pe hărți.
Curenții marini au pentru oameni o deosebită importanță din mai multe motive, printre acestea numărându-se navigația și porturile. De mai mică amploare, dar de asemenea foarte importante sunt valurile și mareele.

Valurile și mareele. Valurile se formează datorită vântului, precum și prin cutremure, erupții vulcanice sau alte fenomene. Acțiunea vântului asupra suprafeței apei conduce la formarea valurilor: fiecare particulă realizează o mișcare de rotație în direcția coamei valului și iar înapoi. Prin maree se înțelege creșterea și descreșterea periodică a nivelului mării datorită forței de atracție a Lunii și, în mai mică măsură, a Soarelui. Forța de atracție a Lunii conduce la o umflare a masei de apă în regiunile ce sunt orientate către Lună și pe latura opusă a Pământu¬lui. Mareele se deplasează înspre aceste regiuni, ridicând nivelul mării. Faza creșterii maxime a nivelului mării poartă denumirea de flux. iar cea a retragerii se numește reflux.

valurile-si-mareele
Valurile și Mareele

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *