pomul-cu-ciori-caspar-david-friedrich-1822

Mistica germană și natura

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]omantismul german a folosit ca temă princi­pală peisajul. Tablourile doreau să îl transpună pe privitor în stări sufletești pașnice. Acest lucru este cel mai evident în cazul picturilor celebre ale lui Caspar David Friedrich. Un cu totul alt curent a fost reprezentat de nazarineni.

Ei au preluat din nou tematica religioasă a Renașterii. Între cei mai de seamă reprezentanți s-au numărat Friedrich Overbeck („Minunea trandafirilor Sfântului Francisc”), Franz Pforr („Contele de Habsburg”) și Peter von Cornelius („Iosif explică visul faraonului”).

Caspar David Friedrich – în căutarea sublimului. C. D. Friedrich (1774 -1840) a pic­tat pădurile Germaniei într-un spirit romantic radical. În picturile sale melancolice, el prezintă peisaje, cimitire și ruine singuratice. În cazul în care apar personaje, ele sunt pictate numai din spate, ca și când artiștii ar vrea să arate că sen­timentele adevărate pot fi găsite numai în natură și nu legat de oameni. Între cele mai cunoscu­te creații se numără „Răsărit de lună pe mare”, „Călător peste marea de ceață” și „Crucea din munte”.

ȘTIAȚI CĂ…

Nazarinenii erau un grup de pictori germani care s-au stabilit în jurul anului 1810 în Roma și au creat acolo o colonie fraternă de artiști. În lucrările lor, ei au reînviat pictura religioasă din epoca Renașterii. Cel mai important reprezentant al acestui grup a fost Friedrich Overbeck.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *