muntele-ararat

Muntele Ararat şi Arca lui Noe: o istorie impresionantă

Muntele Ararat este un lanţ muntos aflat la graniţa dintre Turcia şi Armenia. Este compus din vârfurile ”Araratul Mare” cu o altitudine de până la 5.165 de metri şi ”Araratul Mic” cu o altitudine de aproximativ 3.900 de metri. Muntele Ararat este alcătuit dintr-un vulcan, iar ultima erupţie a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea.  Cel mai înalt munte din Turcia mai poartă şi numele de ”Masis”, iar Masis este simbolul naţional al Armeniei.

ararat-1

 

 

Din punct de vedere religios, în Sfânta Scriptură este menţionat faptul că în Muntele Ararat s-ar fi oprit Arca lui Noe şi s-ar fi retras totodată şi apele. Pe lângă Sfânta Scriptură, acest lucru ne mai este relatat atât în ”Epopeea lui Ghilgameş” cât şi în cartea sacră a musulmanilor, Coranul. Arca lui Noe era o corabie din lemn construită la îndemnul lui Dumnezeu ca să îşi salveze familia şi animalele de marele potop. Se spune că arca ar fi zăbovit pe vârful muntelui Ararat după aproximativ 370 de zile de potop.  Până când apele s-au retras şi munţii au devenit vizibili au trecut încă 40 de zile. În secolul al XIV-lea, Marco Polo a înfăţişat în jurnalul său că ar fi văzut arca lui Noe pe Muntele Ararat. În privinţa acestui lucru suntem sceptici întrucât memoriile sunt trecute prin procedurile cenzurii editorilor, care le-au modificat după bunul lor plac.

 

arca-lui-noe

 

Pe de altă parte, din punct de vedere ştiinţific, arca lui Noe este un mit şi este încadrat în seria legendelor biblice. Cercetătorii susţin faptul că rămăşiţele de pe Muntele Ararat ar fi fost puse de către guvernul turc pentru a fi descoperite ulterior. De asemenea, cercetătorii resping aceste afirmaţii, sustinând că este imposibil să se gasească lemn de acum mii de ani.

Guvernul Turciei a permis în lunile de vară accesul alpiniştilor străini pentru a escalada muntele.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *