natura-in-schimbare

Natura în schimbare

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]ntre zonele de sedimentare continentale și marine pot fi întâlnite pe ultimul segment al cursului apelor două peisaje extrem de carac­teristice: deltele și estuarele. Pe estuare se depun sedimente care sunt mai târziu preluate de apa mării. Sedimentele sunt expuse unor curenți de apă diferiți: curenții propriu-ziși de apă ai râului care au tendința de a le purta în direcția mării, precum și curenții meteorologici, mareele și curenții oceanici. în funcție de condițiile de la țărm și de energia marină, se ajunge la rezultate foarte diferite.

Prin curenți meteorologici înțelegem mișcarea maselor de apă de mare determinată de vânt, ei fiind responsabili de mișcările valurilor. Mareele reprezintă mișcările zilnice ale apei mării, care sunt determinate de forța de atracție a Lunii și Soarelui, exercitată asupra masei de apă a planetei. Ele au loc cu intensitate regulată de două ori pe zi, de la țărm spre mare și invers.

Estuare și delte. Deltele sunt formațiuni de sed­imente care se formează în unele estuare și care se extind spre mare. Materialul transportat de râu depășește capacitatea care poate fi redistribuită prin intermediul apei mării și se depune într-o formă mai mult sau mai puțin triunghiulară în zona de vărsare. Pe de altă parte, un estuar se formează acolo unde capaci­tatea de preluare a mării în scopul unei redis­tribuiri a sedimentelor din râu este mai mare decât materia transportată până în acel punct, ceea ce determină intrarea mării în albia râului.

estuar-format-de-raul-exe-anglia
Estuarul râului Exe – Anglia

În cazul unei albii se formează un estuar, iar dacă vorbim despre bazinul unui ghețar vorbim despre un fiord.

Mareele au un impact puternic asupra estu­arelor: la flux apa sărată de mare pătrunde în râu, în timp ce la reflux domină apa dulce a râului. Combinația de apă dulce și sărată creează regiuni cu o varietate biologică ridicată.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *