o-duminica-de-vara-pe-insula-grande-jatte-georges-seurat-1884-1886

Neoimpresionismul

[dropcap type=”1″]Î[/dropcap]n jurul anului 1880, artiștii au încercat să ducă mai departe studiul culorilor prin curentele neoimpresioniste. În loc să creeze direct în natură, pentru a experimenta în mod direct stimulii vizu­ali, pointiliștii din Franța și divizioniștii din Italia au preluat pe pânzele lor culoarea și lumina în ateliere prin metode științifice.

Inițiatorul pointilismului, francezul Georges Seurat (1859-1891), a creat o nouă tehnică în pictură, prin care erau alăturate mici puncte, folosindu-se culori con­trastante sau complementare.

Puncte și linii. Picturile pointiliste și divizioniste erau alcătuite din puncte sau liniuțe, și confereau formă figurilor și elementelor prin alăturarea de culori contrastante. Prin intermediul acestei tehni­ci, artiștii încercau să redea în pictură aspectul pris­matic al luminii naturale. Era nevoie ca tablourile să fie privite întotdeauna de la o anumită distanță, pentru că astfel se amestecau culorile în ochiul pri­vitorului, creându-se o imagine omogenă, plină de viață. Tehnica a fost inițiată de Georges Seurat și a fost dusă mai departe de elevul său Paul Signac (1863-1935), care a înlocuit punctele de culoare cu mici tușe liniare de pensulă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *