alimentatie-echilibrata

O alimentație echilibrată

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]rin alimente, omul trebuie să furnizeze corpu­lui substanțele nutritive de care acesta are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Alimentația echilibrată este cea care furnizează organismului nostru cantitatea de energie de care acesta are nevoie, cantitate ce poate fi asigurată prin alimentarea corespunzătoare cu carbohidrați (sau zaharuri), lipide (grăsimi) și proteine.

Celulele corpu­lui omenesc produc câteva substanțe extrem de complexe din alte elemente de bază, mai simple, ce trebuie la rândul lor asimilate din hrană. În afară de acestea, există substanțe ca vitaminele, anumiți aminoacizi și acizi grași, pe care corpul nu le poate produce singur. De aceea, este foarte important să oferim organismului nostru aceste substanțe prin intermediul alimentelor.

Substanțele vitale se împart în cinci grupe principale de elemen­te nutritive: carbohidrații, grăsimile, proteinele, mineralele și vitaminele, care cuprind aproximativ cincizeci de substanțe considerate a fi indispensabile pentru menținerea sănătății și asigurarea creșterii normale la copii.

pentru-o-dezvoltare-armonioasa-copiii-au-nevoie-de-hrana-potrivita
Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de alimentația potrivită

În principal, corpul uman primește energie de la carbohidrați și de la lipide, în timp ce proteinele și acizii nucleici contribuie la procesele de creștere.

Carbohidrații ar trebui să furnizeze orga­nismului aproximativ 55 – 65% din cantitatea totală de energie, grăsimile circa 25 – 30%, iar proteinele circa 10 -15%. Pe lângă aceste substanțe nutritive, mai este necesară zilnic o cantitate de aproximativ treizeci de grame de fibre, precum și un consum de circa 1,5 lini de apă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *