bazin-de-sedimente-in-burlong-australia

O suprafață în schimbare

[dropcap type=”1″]D[/dropcap]eși o viață de om este prea scurtă pentru a deveni martorul unor schimbări importante ale continentelor, este totuși de netăgăduit faptul că suprafața planetei se află într-un proces continuu de schimbare. Țara în care trăim și continentul căreia aceasta îi aparține nu s-au aflat întotdeauna în același loc pe suprafața terestră.

Cei mai mulți dinte munții de astăzi se aflau acum milioane de ani chiar pe fundul mării. Factorii externi de eroziune care au influențat formarea reliefului la suprafața continentelor (anume apa, vântul și gravitația), sunt responsa­bili de următoarele procese geologice: meteorizarea, eroziunea, transportul, sedimentarea și diageneza.

Meteorizare și eroziune. Diferența esențială dintre aceste două procese externe este reprezentată de faptul că meteorizarea este un proces static, iar eroziunea unul dinamic. Prin meteorizare se înțelege totalitatea transformărilor fizice și chimice care modifică roca prin acțiunea factorilor externi de eroziune.

dealuri-in-proces-de-erodare-bihor
Dealuri în plin proces de eroziune – Bihor

Vaporii de apă și alte gaze atmosferice reacționează cu mineralele din care sunt formate rocile, iar variațiile de temperatură (ziua față de noapte precum și între anotimpuri) determină mici modificări în compoziția lor chimică. Organismele vii ca rădăcinile plantelor sau ani­malele care trăiesc sub pământ, au și ele un aport important în cadrul acestui proces. Dacă struc­tura mineralelor unei roci se modifică, atunci acestea se descompun și sunt expuse apei plu­viale și vântului, care le erodează.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *