oceanele-pamantului

Oceanele

[dropcap type=”1″]R[/dropcap]eprezintă zone ale Pământu­lui care sunt în totalitate aco­perite de apă. Ele acoperă 71% din suprafața terestră și conțin 97% din totalul apei de pe pla­netă. Masa oceanică totală se împarte în cinci zone: Atlanti­cul, Pacificul, Ocea­nul Indian, Ocea­nul Antarctic și Oceanul Arctic.


Salinitate, densitate și temperatură: Salinitatea mărilor este rezultatul cantității de sare dizolvată. Compoziția chimică se stabilește în funcție de substanțe și de procesele fizico-chimice și biologice. Materi¬alele și substanțele ajung în apa marină din atmosferă din râuri și ghețari, din ape hidrotermale sau din erupțiile vulcanice subacvatice. Salinitatea medie a tuturor oceanelor este de 35 la mie.

Temperatura apelor de suprafață variază în funcție de situarea acestora, atingând la poli -2 °C, iar în regiunile din jurul Ecuatorului 30 °C. Temperatura scade odată cu adâncimea: între 100 și 1500 metri se înregistrează diferențe mari de temperatură. După o adâncime de 1500 metri, diferențele de temperatură sunt mai reduse. Densitatea mării este influențată de salinitate și de temperatură: cu cât salinitatea este mai mare, cu atât densitatea este mai ridicată. În mod contrar, cu cât temperatura este mai mare, cu atât densitatea este mai redusă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *