homo-sapiens

Omul în natură – Homo sapiens

Homo sapiens

[dropcap type=”1″]S[/dropcap]pecia om, denumită științific homo sapiens, este rezultatul evoluției strămoșilor ei. În pre­zent, rudele cele mai apropiate ale omului pe Pământ sunt alte primate, de exemplu gorila, cimpanzeul și urangutanul.Cele mai importante caracteristici care îl dife­rențiază pe homo sapiens de restul primatelor sunt mersul biped, deprinderea de a realiza și de a utiliza unelte, mărimea creierului în raport cu corpul și capacitatea de a se exprima cu aju­torul simbolurilor.

Această din urmă însușire a permis omului să dezvolte sisteme de comuni­care, precum limbajul oral și cel scris, toate tipurile de comunicare codificată și chiar for­me sugestive de exprimare, precum muzica și artele plastice.

Evoluția omului. Omul este un animal din ordinul primatelor. Cu zece până la cinci milioa­ne de ani în urmă, poseda aceleași însușiri ca și alte grupe de primate – maimuțele. Evoluția unora dintre maimuțe, care s-au dezvoltat mai departe până Ia stadiul de om, a început în Afri­ca, locul de origine al tuturor maimuțelor antro­poide (hominide).

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *