parcul-national-gran-paradiso

Parcul National Gran Paradiso

Un refugiu nepoluat pentru flora și fauna alpine 

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]eisajul alpin al Parcului Națio­nal Cran Paradiso, un adevă­rat paradis pentru iubitorii de natură dornici de ținuturi sălbatice, este rodul intervenției inspirate a ghețarilor și a vechilor cursuri ale râurilor. Munții și văile sale sunt va­riat colorate, de la nuanțele de verde închis ale pădurilor la albul străluci­tor al ghețarilor care acoperă cele mai înalte culmi și sclipesc în soare.

Numele parcului provine de la cul­mea muntoasă ce domină regiunea, Gran Paradiso, cel mai înalt multe din Italia. Considerat a fi un munte destul de accesibil ascensiunilor din Alpi, a devenit favoritul excursioniștilor de toate vârstele, mai mult sau mai puțin pricepuți la ascensiuni. Acest parc na­țional, care are o suprafață de circa 2100 km2 și trece granița în Franța, își datorează bogăția faunei pasiunii re­gelui Vittorio Emanuele pentru vână­toare.

În 1856 el a stabilit că această zonă va deveni rezervă naturală pen­tru a împiedica dispariția caprelor săl­batice. Abia în 1922 rezerva a fost re­cunoscută ca parc național, cel dintâi din Italia, și multe dintre potecile și drumurile create atunci sunt folosite și astăzi de excursioniști care vin să se bucure de frumusețea și singurătatea pajiștilor alpine, a lacurilor și munților acoperiți de zăpadă.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *