partile-corpului

Părțile corpului

[dropcap type=”1″]C[/dropcap]orpul uman se împarte în următoarele elemente: cap, trunchi, membre superioare (brațe) și mem­bre inferioare (picioare). În cadrul acestei diviziuni anatomice, capul conține creierul, fiind astfel centrul de coordo­nare al tuturor acțiunilor corpului, precum și al celor mai importante organe de simț, care ne permit să recepționăm stimuli exteriori ca lumina, sunetele și aromele. Trunchiul cuprin­de organele (inima, plămânii etc.), care înde­plinesc funcții vitale ca, de exemplu, respirația și digestia.

Din ce suntem alcătuiți? Toate părțile corpu­lui nostru sunt alcătuite din substanță vie. Pie­lea. oasele, mușchii, rinichii, tendoanele – toate acestea sunt materie vie, ce este ordonată în interiorul nostru într-un fel anume. Cea mai mică unitate a acestei substanțe vii este celula. Celu­lele, care toate posedă o structură și o funcție asemănătoare, se asociază în grupuri pentru a alcătui țesuturile, ca de exemplu epite­liul (țesutul pielii și al pereților interni ai stoma­cului), țesutul osos sau muscular.

tesut-uman-fotografie-la-microscop
Țesut uman – Fotografie la microscop

Într-un mod asemănător se grupează țesuturi­le unei anumite structuri ori funcții, ducând la formarea organelor precum ficatul sau inima.

Organe, aparate și sisteme. Prin organizarea determinată a celulelor și a țesuturilor se forme­ază organele, care sunt la rândul lor repartizate anumitor aparate și sisteme corporale. Noțiuni­le de aparat și sistem au în fond același înțeles, însă, în timp ce un sistem prezintă doar un sin­gur tip de țesut, se utilizează termenul de aparat atunci când se face referire la un grup de organe ce aparțin unele de altele.

structura-testului-sistemului-muscular
Structura țesutului sistemului muscular

 

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *