viscol-1842-jospeh-mallord-william-turner

Peisaje englezești

[dropcap type=”1″]Ș[/dropcap]i în Anglia a apărut o varietate largă de creații artistice. În acest caz, distingem între peisagiști și prerafaeliți. În tot cazul, arta peisajelor a fost cea mai importantă dintre ele, fiind reprezentată de John Constable și J. M. William Turner.

TURNER

Britanicul Joseph Mallord William Turner a fost unul dintre cei mai buni peisagiști ai epocii sale. El s-a dedicat studiului modificărilor culorilor produse de climă, vânt și apă.

Ele­mentele acestora de peisaj nu mai aveau natură mitologică și nici nu mai relatau povestiri bibli­ce sau acte eroice, așa cum se întâmpla în secolul al XVIII-lea. Peisajul însăși devenea personajul principal. Lumina și culorile creau atmosfera, iar pictura era invadată de strălucirea lor. Prerafaeliții au repre­zentat un alt curent în cadrul romantismului englez. Ei au creat un stil – numit după ei prerafaelism – puternic influențat de pictorii Trecento-ului și Quatrocento-ului italian și de nazarinenii germani. Făceau parte din acest curent: Dante Gabriel Rossetti și John Everett Millais. Prerafaeliții au respins academismul. Ei iubeau să facă reprezentări exacte ale naturii, redând până și cele mai microscopice detalii.

PRERAFAELIȚII

Prerafaeliții au fost un grup de pictori care făceau parte dintr-o asociație secretă și care își semnau lucrările cu inițialele PRB (în engleză Pre-Raphaelite Brotherhood). Cei mai importanți prerafaeliți au fost Dante Gabriel Rossetti și John Everett Millais.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *