sculptura-in-stanca-infatisandu-l-pe-lushena-buddha-grotele-din-longmen-luoyang-china

Perioada de înflorire a budismului

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]e Drumul mătăsii budismul a ajuns în China, iar împreună cu el și influențele artistice indiene. Astfel, la fel ca în India, au fost sculp­tate în stâncă locuri sacre și împodobite cu sta­tui înfățișându-l pe Gautama Siddharta, întotdeauna în poziție frontală.

Urma budismului. Începând cu anul 206 î.Hr., în perioada dinastiei Han, s-au dezvoltat cele mai importante forme de exprimare artistică chineză: așa-numita artă a pensulei, ce îmbină pictura, caligrafia și poezia.

Treptat, poeziile caligrafiate și ornamentele au impulsionat apa­riția unor opere ce sunt tot mai pictate. Pe par­cursul primelor secole ale erei creștine, figura umană domina reprezentările, iar începând cu secolul al IX-lea devin dominante peisajele. De fapt, pictura peisagistică s-a transformat în sti­lul prin excelență al artei chineze.

Cel mai mare complex monahal în stâncă este acela de la Longmen sau Poarta Dragonului (secolele VII-VIII), situat la sud de Luoyang. A fost nevoie de peste 400 de ani până au fost finalizate lucrările la acest complex.

pesterile-din-longmen-vedere-panoramica
Peșterile în stâncă din Longmen, China (vedere panoramică)

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *