planeta-marte

Planeta Marte

[dropcap type=”1″]P[/dropcap]laneta telurică Marte este una dintre plan­etele interioare şi cea mai îndepărtată de Soare, fiind cunoscută şi sub denumirea de Planeta Roşie, datorită suprafeţei sale acoperite de un strat subţire de pulbere de oxid de fier, de culoarea cărnii. Din această cauză, planeta Marte se vede de pe Pământ asemeni unui punct roşia­tic, strălucitor.

Marte posedă o atmosferă mai degrabă subţire, de densitate redusă, compusă în principal din bioxid de carbon. Pe suprafaţa presărată cu vul­cani uriaşi se găsesc platouri din lavă întărită şi de asemenea prăpăstii cu lungimi de mii de kilo­metri. La polii planetei au fost descoperite calote glaciare, compuse din bioxid de carbon şi apă îngheţată. Planeta Marte posedă două mici luni de formă neregulată: Phobos şi Deimos.

Planeta Marte se aseamănă cu Pământul.

Marte are un volum de şase ori mai mic decât cel al Pământului şi un diametru puţin mai mare decât jumătate din cel al planetei noastre.

Compoziţia internă a celor două planete prezintă similarităţi. Scoarţa planetei Marte, în profunzimea căreia s-a descoperit apă îngheţată, are o grosime de 45 de kilometri şi este formată din roci silicate. Mantaua are o grosime de 2.000 de kilometri.

Nucleul planetei este solid, compus din rocă şi are un diametru de 1.250 kilometri. Perioada de rotaţie, denumită şi zi marţiană, este doar cu câteva minute diferită de cea a Pământului. Totuşi, anul marţian este aproape de două ori mai lung decât anul terestru, însumând 687 de zile. Planeta Marte prezintă şi un ciclu al anotim­purilor asemănător cu cel al Pământului, axa sa de rotaţie având o înclinaţie apropiată cu a plane­tei noastre.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *